Maďarský bramborový pekáč - Rakott Krumpli
(Maďarská kuchyně, zařazeno v lednu 2004)
Suroviny na 4 porce:5 nebo 6 velkých brambor4 vejce1 uzená papriková klobása (nebo cibule)několik lžic másla500 ml kyselé smetanysůl
Postup přípravy:Oloupeme a nakrájíme na plátky brambory a uvaříme je doměkka asi za 10 až 15 minut.Mezitím oloupeme natvrdo uvařená vejce a nakrájíme je na plátky.Také klobásku nakrájíme na kolečka.Měkké brambory scedíme na sítu, vrátíme zpět do hrnce.Opatrně je smícháme s dostatečným množstvím másla (dáme k nim několik velkých lžíc).Plátky brambor přemisťujeme do pekáčku, kde je prokládáme plátky vajíček a kousky klobásky.Nakonec je zcela přelijeme kyselou smetanou ochucenou solí.Naplněný pekáček vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180°C po dobu asi 20 minut nebo až se smetana téměř odpaří a klobásky upečou (stačí k tomu velmi krátký čas).
Vegetariánská varianta - vynecháme klobásky a zaměníme je za cibulku podušenou na másle. Cibulkou pak proložíme na pekáčku scezené brambory smíchané s máslem a zalijeme smetanou a upečeme.
Poznámka:
Paprikové klobásy jsou v tomto pokrmu nejvýraznější přísadou. Pokud neseženeme pravé maďarské nebo portugalské "chorizo" tak nezoufejme. Dnes již máme možnost koupit řadu kvalitních moravských paprikových klobás nebo spoustu dalších výrobků od českých uzenářů. Uvedený bramborový pokrm nenajdeme na jidelních lístcích maďarských turistických restaurací, ale v maďarských domácnostech je běžný. Pokud bychom chtěli přirovnání, tak je zde tak oblíbený, jako např. v Itálii jsou těstoviny se sýrem. Podle uvedeného receptu snadno připravíme jednoduchý, delikátní i když poněkud vydatnější pokrm, jakými maďarská kuchyně oplývá. Pro zmirnění energetické vydatnosti podáváme hodně obložený čerstvou zeleninou, hlávkovým salátem nebo i s okurkovým salátem zalitým v Maďarsku trolik oblíbenou a jinak zcela obvyklou octovou zálivkou ("vinaigrette").
ZPĚT do kapitolyHOME