Normandské brambory - Pommes de terre normande
(Jana Martincová:"Francouzská kuchyně", Merkur Praha, str.273, 1981)Normandie, normandská kuchyně - patří do severozápadní kulinářské oblasti Francie. Na zelených přímořských pastvinách se zde po celý rok pase neustájený, a tedy zdravý dobytek. Hustá smetana a slavné sýry (např. camembert), maso, zejména jehněčí ("pré-salé"), ryby, korýši a měkkýši z kanálu La Manche, ruenské kachny, drštky na caenský způsob, to vše je provoněno vůní normanských jablek, z nichž se připravují nejen kompoty a moučníky, ale hlavně proslulý jablečný cidr a pálenka calvados. V normandské kuchyni se nepodlévá vínem, ale cidrem a flambuje nikoliv koňakem, ale calvadosem. Výtečné, avšak jednoduché normandské brambory se vaří v mléce omaštěné máslem a podávají se s masem také upraveným v mléce a hlavně přitom i s česnekem. Takovým příkladem je například vepřová pečeně na mléce ("roti de porc au lait") nebo jehněčí carré se zelenou petrželkou (carré d´agneau de pré-salé persillé rôti). I velké množství česneku s mlékem nabude kupodivu velmi jemné chuti.
Suroviny:1 kg brambor400 g másla400 g cibule, nadrobno1 větší pórek, bílá část, nadrobno200 g mouky250 ml mléka sůl, pepř muškátový oříšekbougnet garni
Postup přípravy:Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka.Do kastrolu dáme máslo a na něm 10 minut podusíme pórek (jen bílou část) a cibuli, obojí nadrobno nasekané.Přidáme mouku, necháme trochu upražit, a zalijeme horkým mlékem. Přivedeme znovu do varu, posolíme, opepříme, nastrouháme malinko muškátového oříšku. Přidáme nakrájené brambory a necháme pomalu vařit. Když jsou brambory uvařené, vložíme je do zapékací mísy a necháme ještě v troubě dopéci.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME