Rösti - švýcarské placičky
Rösti - je bramborový pokrm ze Švýcarska. Původně byl častou snídaní farmářů v kantonu Bern. Dnes je oblíben po celé zemi a většina obyvatel je považuje za národní jídlo. V současnosti je rösti podávané jako příkrm k masu a zelenině a neslouží pouze jako snídaně. Placičky rösti jsou připravovány z nastrouhaných brambor, které jsou obvykle smíchány s trochou oleje. Na nudličky nastrouhané nebo nakrájené brambory jsou vytvarovány jako bochánky nebo placičky o různé velikosti. Nejčastěji mají průměr 3-12 cm. Pak jsou osmaženy na malém množství oleje na pánvi; mohou být také upečeny v troubě. Jako další suroviny může být použita slanina, cibule, sýr, jablka nebo čerstvé bylinky. Na přípravu nejsprávnějších rösti jsou různé názory. Největší diskuse se vedou o tom, zda je správné použít syrové nebo vařené brambory; a také jaký jejich druh je nejlepší. Nejschůdnější pro rozhodování je pravidlo: - jestliže je rösti zamýšleno jako vedlejší jídlo např. k masu s omáčkou, pak použijeme vařené brambory, to usnadňuje jejich nasáknutí omáčkou; - jestliže jsou rösti podávány samostatně jako hlavní jídlo nebo se sýrem, je vhodné použít syrové brambory. Jídlo svůj název odvozuje od švýcarského politického termínu, kterým je skrytě vyjadřena odlišná jazyková i politicka mentalitu německy a francouzky mluvících obyvatel. "Röstigraben" (graben = propadlina, rýha) je označení jakési latentní přehrady, prakticky symbolizované "prohlubní" v níž teče řeka "Saane" (francouzsky "Sarine") přes kantonu Fribourg. Řeka dělí tyto dvě odlišné švýcarské populacemi. Rösti je velmi podobné židovskému jídlu nazývanému "Latke", které se podává během svátku Hanukkah. U nás se jim vzdáleně podobná tzv. "smažená bramborová sláma".
Rösti - švýcarské placičky ze syrových brambor
(Jitka Rákosníková, redaktorka časopisu "Apetit", příloha "Léto" v deníku DNES, srpen 2006, švýcarská kuchyně)

Suroviny:
  • 4 velké moučné brambory, oloupané
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky škrobu
  • sůl na dochucení


  • Postup přípravy:
  • Oloupané syrové brambory nakrájíme na velmi tenké plátky nebo nastrouháme nahrubo.
  • Plátky položíme na sene a nakrájíme na nudličky, mírně osolíme, smícháme se žloutky a poprášíme škrobem.
  • Pánev rozehřejeme a když je rozpálená přilijeme olej a rozehřejeme ho.
  • Na zkoušku vhodíme do oleje kousek brambory; pokud se začne ihned smažit (dělají se kolem bublinky) pustíme se do pečení placiček. Případně můžeme pánev jen nahnout a zjistit zda olej již po pánvi stéká jakoby po provazcích - to je již správně rozehřátý.
  • Lžící nabíráme těsto, klademe na pánev a ihned hromádku zploštíme na co nejtenčí placičku.
  • Po minutě dvou rychle obrátíme a opečeme z druhé strany. Hotové placičky pokládáme na papírové ubrousky k odstranění přebytečného tuku.
  • Křupavé placičky rösti podáváme k masu, rybám (pstruh) apod.
    nahoru

    Rösti - švýcarské placičky z vařených brambor
    (Ze stránky COOKS.COM, švýcarská kuchyně, do DDK zařazeno v srpnu 2006)

    Suroviny:
  • 900 g brambor, uvařených den předem (!) do poloměkka
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce mléka

    Postup přípravy:
  • Je velmi důležité uvařit brambory do poloměkka den předem a nastrouháme. Pak musí být brambory stlačeny dohromady do kulatého bochníčku a na míse přikryty např. převráceným talířem nebo pokličkou (fólií), aby neokoraly.
  • Na pánvičce rozehřejeme máslo, přidáme brambory, osolíme a pomocí kuchyňské špachtle je roztlačíme po celé pánvi na kulatou placku.
  • Povrch brambor postříkáme mlékem a těsně zakryjeme pokličkou. Jakmile brambory začnou syčet plamen snížíme a pak smažíme jen velmi zvolna po dobu asi 20-30 minut nebo až se vytvoří vespod hnědá kůrka.
  • Pak přiložíme na pánev s brambory horký talíř a vše prudce překlopíme tak, aby placka sklouzla na talíř a zde ležela opečenou částí nahoru.
  • Bramborovou placku podáváme např. k masu s omáčkou a pod.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]