Gratinované arabské brambory
( Recept z arabské kuchyně, 1999)Brambory - s "Arabským kořením" od Antonína, připravené podle podle receptu je výborné a chutné jídlo. Může být buď samostatným vegetariánským pokrmem nebo zajímavou přílohou k jakémukoliv masu.
Suroviny:1,5 kg brambor2 středně velké cibule125 g másla 250 g žampionů (čerstvých)1 lžíce směsi koření "Arabská"sůl250 g (1 kelímek) zakysané smetany
Na posypání: 100 g strouhaného sýra (dle chuti)
Příloha: zeleninová obloha (hlávkový salát, rajče, salátová okurka, kukuřice apod.)
Postup přípravy:Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm silné.Na másle zpěníme cibulku, přidáme 1 lžíci směsi koření "Arabská" a osmahneme dozlatova.Přidáme nakrájené brambory, sůl, podlijeme vodou a dusíme doměkka.Vody dáme raději trochu méně, aby se brambory nerozvařily a zbylou vodu slijeme.Mezitím na másle opečeme na čtvrtky nakrájené žampiony.Uvařené brambory opatrně promícháme s opečenými žampiony a zakysanou smetanou. Vše vložíme do zapékací nádoby, povrch posypeme nastrouhaným sýrem a zapékáme bez pokličky 20 minut při teplotě 220 °C.Podáváme se zeleninovou oblohou např. hlávkovým salátem, rajčaty, salátovou okurkou, kukuřicí apod.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME