Dauphinský gratin - Gratin dauphinos
(Jana Martinicová: "Francouzská kuchyně", s. 275-276, Merkur Praha, 1981)

Suroviny:
  • 1 kg brambor
  • 2 vejce
  • 500 ml mléka
  • 1 lžíce smetany
  • 50 g másla
  • česnek, pepř, muškátový oříšek
  • sůl


  • Postup přípravy:
  • Brambory oloupeme, osušíme, nakrájíme na tenká kolečka, posypeme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  • Zapékací mísu vytřeme česnekem, vymažeme máslem a rozložíme na ni kolečka brambor.
  • Ušleháme vejce se smetanou a mlékem, brambory zalijeme a nahoru rozhodíme několik oříšků čerstvého másla.
  • Vložíme do středně vyhřáté trouby a dáme zapéci asi po dobu 1,5 hodiny

    Poznámka DDK:
    Podobným způsobem můžeme připravit další francouzské gratinované pokrmy. např.:
  • "Gratin s hříbky po douvainsku" - kde brambory prokládáme vrstvami hříbků, vrstvu posypeme vždy sýrem, sekanou cibulí a petrželkou a polejeme smetanou a nahoru poklademe oříšky másla.
  • "Savojský gratin" - kdy brambory prokládáme jen vrstvou sýra a nakonec vše zalijeme vývarem a nahoru přidáme oříšky másla.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]