Brambory na víně dle Jaromíra Trejbala (2x)
Smažené brambory na víně I.
(Jaromír Trejbal: "Český kuchař ve francouzské kuchyni", Lidová demokracie, příloha týdeníku Naše rodina, Praha 1992, francouzská kuchyně)
Suroviny:
  • 500 g brambor oloupaných
  • přírodní bílé suché víno
  • sůl, podle chuti
  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 4 lžíce hladké mouky
  • olej na smazení
    Postup přípravy:
    Očištěné brambory zalijeme vínem, přisolíme a a uvaříme. Brambory scedíme a uschováme, kde je necháme vychladnout. Pak je nakrájíme na silnější plátky. Ze 4 bílků ušleháme pevný sníh, osolíme, zašleháme žloutky a vařečkou vpracujeme mouku, až vznikne lehké pěnové těsto. Plátky brambor v těstě namáčíme, lžící jednotlivě vybíráme a usmažíme na oleji. Hodí se jako příloha ke každé pečeni, k drůbeži i minutkám.

    Brambory na víně II.
    (Jaromír Trejbal: "Český kuchař ve francouzské kuchyni", Lidová demokracie, příloha týdeníku Naše rodina, str. 6, Praha 1992, francouzská kuchyně)
    Suroviny:
  • 500 g malých brambor
  • sůl
  • 50 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • přírodní suché víno
  • smetana
    Postup přípravy:
    Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě a scedíme; necháme stranou. Z másla a hladké mouky připravíme jíšku, kterou zalijeme vínem. Svaříme na hustou omáčku, přisolíme a pak teprve rozředíme smetanou na běžnou hustotu. Přímo do omáčky nakrájíme uvařené oloupané brambory. Už nevaříme! Pokrm se hodí jako příloha k vařenému hovězímu masu, k ovaru, k vařenému kuřeti a pod.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]