Brambory na víně dle Jaromíra Trejbala (2x)
Smažené brambory na víně I.
(Jaromír Trejbal: "Český kuchař ve francouzské kuchyni", Lidová demokracie, příloha týdeníku Naše rodina, Praha 1992, francouzská kuchyně)
Suroviny:500 g brambor oloupanýchpřírodní bílé suché vínosůl, podle chuti4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)4 lžíce hladké moukyolej na smazení
Postup přípravy:
Očištěné brambory zalijeme vínem, přisolíme a a uvaříme. Brambory scedíme a uschováme, kde je necháme vychladnout. Pak je nakrájíme na silnější plátky. Ze 4 bílků ušleháme pevný sníh, osolíme, zašleháme žloutky a vařečkou vpracujeme mouku, až vznikne lehké pěnové těsto. Plátky brambor v těstě namáčíme, lžící jednotlivě vybíráme a usmažíme na oleji. Hodí se jako příloha ke každé pečeni, k drůbeži i minutkám.
Brambory na víně II.
(Jaromír Trejbal: "Český kuchař ve francouzské kuchyni", Lidová demokracie, příloha týdeníku Naše rodina, str. 6, Praha 1992, francouzská kuchyně)
Suroviny:500 g malých bramborsůl50 g másla2 lžíce hladké mouky,přírodní suché vínosmetana
Postup přípravy:
Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě a scedíme; necháme stranou. Z másla a hladké mouky připravíme jíšku, kterou zalijeme vínem. Svaříme na hustou omáčku, přisolíme a pak teprve rozředíme smetanou na běžnou hustotu. Přímo do omáčky nakrájíme uvařené oloupané brambory. Už nevaříme! Pokrm se hodí jako příloha k vařenému hovězímu masu, k ovaru, k vařenému kuřeti a pod.
ZPĚT do kapitolyHOME