Opečené kořeněné brambory
(Jo Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 klasických receptů z celého světa", str. 854, Columbus Praha, 2000, indická kuchyně)
Suroviny:
  • 750 g nových brambor, na 2,5 cm čtvrtky
  • 2 cibule na čtvrtiny
  • 5 cm oddenku zázvoru, oloupaný a nasekaný
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce kari pasty nebo koření kari
  • 4 lžičky vody
  • olej na smažení
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 150 ml smetany
  • 3 lžíce nasekané máty
  • sůl a pepř
    Na ozdobu: 1/2 svazečku jarní cibulky, nasekané

    Postup přípravy:
    Pořádně rozmixujeme cibuli, zázvor, česnek, kari pastu a vodu. Nakrájené brambory osušíme ubrouskem. Na pánvi rozehřejeme olej asi na 180°C (test: drobky chleba za 30 vteřin zhnědnou). Pak po menších dávkách smažíme v oleji brambory dohněda a klademe je na ubrousek k odstranění přebytečného oleje. Na jiné hluboké pánvi rozhřejeme olej (ghee), přidáme směs kari, cibuli a za míchání osmahneme během asi 2 minut. Pak přidáme jogurt, smetanu a 2 lžíce máty a promícháme. Ihned přidáme opečené brambory a mícháme, až se pěkně obalí omáčkou. Povaříme na mírnějším ohni ještě 5 - 7 minut nebo dokud se brambory neprohřejí a omáčka nezhoustne. Dochutíme solí, pepřem a posypeme nakrájenou natí jarní cibulky a zbylou mátou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]