Maďarský bramborák se škvarky
(Recept z maďarského seriálu "Chutné tradice", TV Paprika, duben 2005, maďarská kuchyně)
Na maďarském venkově, stejně jako u nás, když nebyl čas, byla v oblibě rychlá jídla - třeba takový bramborák. Ten se připravuje i zde velice jednoduše a maďarští vesničané ho mají moc rádi. Do směsi syrových brambor je k jeho zlehčení přidávána smetana a těsto je ochuceno zamícháním škvarků. Neviděl jsem tam majoránku, jenom sůl. Těsto se upeče buď v troubě na pomaštěném plechu nebo usmaží na pánvi v sádle v podobě menších, zlatohnědých a křupavých placiček.
Suroviny:
  • 1 kg syrových brambor, oloupaných
  • sůl
  • 200 ml mléka
  • 250 g smetany
  • 1 vejce
  • 100 g škvarků
  • 400 g mouky


  • Postup přípravy:
    Oloupané brambory nastrouháme do mísy. Přilijeme trochu mléka, aby brambory nezhnědly. Přidáme sůl, smetanu, vejce, škvarky a zamícháme s moukou. Těsto by mělo být středně řídké, což můžeme upravit přídavkem mléka. Na pekáček natřený tukem (sádlem, olejem) rozprostřeme stejnoměrně bramborové těsto a ve vyhřáté troubě asi při 180 až 200°C upečeme dozlatova. Pak nakrájíme na čtverečky a podáváme. Těsto lze také usmažit i na pánvi, jako menší placičky. Těsto klademe na pánev lžící a osmažíme dozlatova z obou stran. Maďarský bramborák je velice chutný když ho podáváme s hustou smetanou.

    Poznámky DDK:
    Škvarky
    - nemusíme mít zrovna na skladě. Pomůžeme se orestováním kostiček slaniny a vypečený tuk použijeme na vymaštění plechu.


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]