Nadýchané sýrové brambory
(Jo Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 klasických receptů z celého světa", Columbus Praha, 2000)
Suroviny:900 g brambor, oloupané na kostky150 ml plnotučné smetany75 g tvrdého strouhaného sýrašpetka cayenského pepře2 bílkyolej na smaženísůl a pepřzelená petrželka, nasekanástrouhaný sýr na zdobení
Postup přípravy:
Brambory vaříme ve vodě asi 10 minut, pak scedíme, osušíme ubrouskem a dáme stranou. V míse smícháme smetanu se sýrem, přidáme cayenský pepř a podle chuti osolíme a opepříme. Ze dvou bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do smetanově sýrové směsi. Do mísy přidáme vařené brambory a důkladně je obalíme ve směsi. Rozehřejem větší množství oleje (např. ve fritovacím hrnci) na 180°C a přidáme brambory obalené směsí, smažíme (fritujeme) asi 3-4 minuty. Ozdobíme strouhaným sýrem a zelenou petrželkou. Podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME