Brambory plněné šunkovou směsí pečené v troubě
(Recept časopisu Elle, zařazeno do DDK v říjnu 2004)

Suroviny:
  • 12 brambor, pevné a tvrdé, podlouhlého tvaru
  • 3 šalotky či jarní cibulky, oloupané nakrájené
  • 30 g másla, rozpuštěné
  • 100 g chlebové střídky
  • 100 ml studeného mléka
  • 150 g dušené šunky (nebo libového uzeného), nasekaná
  • 300 ml bílého vína
  • 1 lžíce smetany
  • 100 g drůbežího vývaru
  • 2 bobkové listy
  • pepř

    Postup přípravy:
    Chlebovou střídu namočíme do mléka. Očištíme neloupané brambory, odkrojíme z nich podélně vrchní část (vršek), vnitřek vydlabeme a nasekáme. Na mírném ohni krátce osmahneme šunku (uzené) se šalotkou, přidáme bílé víno a pepř. V míse smícháme tuto směs s rozmělněnou namočenou střídkou, s vnitřky brambor a smetanou. Opepříme, ale raději nesolíme, neboť uzená masa bývají často dosti slaná. Brambory naplníme směsí, naskládáme je na plech a mírně pokropíme rozpuštěným máslem s vývarem. Do pekáče vložíme bobkové listy. Pečeme v předehřáté troubě asi hodinu při teplotě 150°C (plyn na stupni 5) a občas podlejeme. Podáváme s hlávkovým salátem.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]