Peciválky
(Juliana A. Fialová: "Česká kuchařka", str. 193, Nakladatelství Merkur, Praha 1975, česká kuchyně)
Suroviny:
  • 500 g vařených brambor
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • mléko podle potřeby
  • mletý mák případně s cukrem

    Postup přípravy:
  • Z přísad uděláme obvyklým způsobem těsto; vyválíme je na plát.
  • Z plátu nakrájíme 1,5 cm široké pruhy a částečně je nařízneme příčně tak, aby tvořily kostky.
  • Pečeme je na nepomaštěném plechu po obou stranách dorůžova.
  • Upečené dokrojíme (uvolníme od sebe) a upečené čtvercové peciválky poskládáme do mísy a polijeme horkým mlékem.
  • Přiklopíme poklicí a protřeseme a tak ponecháme asi 2 minuty.
  • Potom přebytečné mléko slejeme a peciválky posypeme mletým mákem, případně mákem smíchaným s cukrem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]