Aláchat
(Jo-Coxová a Elizabeth Towersová "1000 oblíbených receptů z celého světa" strana 872, Columbus Praha 2000, arabská kuchyně)
Suroviny:500 g brambory uvařené ve slupce a oloupané125 g cizrny namočené přes noc1 sušená chilli paprička1 lžička římského kmínu2 lžičky soli 1 lžička sušené máty1/2 lžičky chilli koření1/2 lžičky mletého zázvoru2 lžičky manga v prášku125 ml bílého neochuceného jogurtuolej na smažení
Postup přípravy:
Předem namočenou cizrnu uvaříme ve vodě s chilli kořením do měkka (trvá to asi 1 hodinu), pak ji scedíme. Uvařené brambory nakrájíme na kostečky asi 2,5 cm široké a smícháme s cizrnou dokud je ještě teplá. Ponecháme stát. Mezitím umeleme nebo v hmoždíři utlučeme směs kmínu, soli, pepře a máty a přidáme práškové chilli, zázvor a mango. Na mírný oheň vložíme pánev a vsypeme roztlučenou směs koření a mícháme. Jakmile směs začne horkem vonět, ihned odstavíme pánev z ohně. Polovinu připraveného množství koření vmícháme do cizrny s brambory a druhou část rozmícháme v jogurtu. Při podávání polijeme pokrm ochuceným jogurtem
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME