Aláchat
(Jo-Coxová a Elizabeth Towersová "1000 oblíbených receptů z celého světa" strana 872, Columbus Praha 2000, arabská kuchyně)

Suroviny:
  • 500 g brambory uvařené ve slupce a oloupané
  • 125 g cizrny namočené přes noc
  • 1 sušená chilli paprička
  • 1 lžička římského kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička sušené máty
  • 1/2 lžičky chilli koření
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžičky manga v prášku
  • 125 ml bílého neochuceného jogurtu
  • olej na smažení


  • Postup přípravy:
    Předem namočenou cizrnu uvaříme ve vodě s chilli kořením do měkka (trvá to asi 1 hodinu), pak ji scedíme. Uvařené brambory nakrájíme na kostečky asi 2,5 cm široké a smícháme s cizrnou dokud je ještě teplá. Ponecháme stát. Mezitím umeleme nebo v hmoždíři utlučeme směs kmínu, soli, pepře a máty a přidáme práškové chilli, zázvor a mango. Na mírný oheň vložíme pánev a vsypeme roztlučenou směs koření a mícháme. Jakmile směs začne horkem vonět, ihned odstavíme pánev z ohně. Polovinu připraveného množství koření vmícháme do cizrny s brambory a druhou část rozmícháme v jogurtu. Při podávání polijeme pokrm ochuceným jogurtem
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]