Angreštový sněhový dort
Suroviny:
Piškot: |
Náplň: |
Angrešt: |
Sníh: |
Dno dortové formy vymažeme máslem. Troubu vyhřejeme na 180°C.
Žloutky s třetinou cukru utřeme do pěny.
Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh.
Mouku přesijeme a umýcháme se škorbovou moučkou a mletými mandlemy. Sníh přidáme do utřených žloudků, lehce zamýcháme, přidáme mouku, škroubou moučku a mandle.
Nakonec přidáme rozpuštěné máslo. Piškotové těsto nalijeme do formy, povrch zarovnáme a pečeme 25 až 35 minut.
Upečený korpus necháme na kuchyňské mřížce vychladnout a nejméně dvě hodiny odpočívat.
Marcipán utřeme s cukrem, rumem a vodou na hladký krém.
Korpus překrojíme a spodní díl potřeme marcipánovou hmotou a přikryjeme vrchním dílem.
Opraný, odstopkovaný angrešt vložíme do vařící vody s cukrem, snížíme teplotu a asi 10 minut dusíme, přecedíme a necháme odkapat.
Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh, přidáme vanilkovou dřeň.
Na povrch dortu narovnáme angrešt - 16 kousků si dáme stranou na ozdobu.
Na angrešt navršíme sníh, část si dáme do cukrářského sáčku, nasadíme tvořítko s hvězdicovitým otvorem.
Troubu vyhřejeme na 250°C. Na povrch dortu nastříkáme směrem od středu 16 sněhových girland a každou ukončíme růžičkou.
Sněhovou hmotu necháme v troubě trochu zhnědnout. Každou sněhovou růžičku ozdobíme angreštem a povrch a boční stěny dortu posypeme mandlovými lupínky.